Czapla Jerzy (barman)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Czytelnia dla dorosłych
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(665)
Kochanowski Jan
(490)
Czapla Jerzy (barman)
(-)
Konopnicka Maria
(425)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Słowacki Juliusz
(294)
Trzeciak Weronika
(262)
Krasicki Ignacy
(251)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(247)
Boy-Żeleński Tadeusz
(244)
Leśmian Bolesław
(243)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(196)
Baczyński Krzysztof Kamil
(195)
Disney Walt
(192)
Czechowicz Józef
(188)
Steel Danielle (1947-)
(185)
Mickiewicz Adam
(183)
Roberts Nora (1950-)
(183)
Orzeszkowa Eliza
(180)
Siemianowski Roch (1950- )
(175)
Kiss Jacek
(174)
Cieślik Donata
(162)
Jachowicz Stanisław
(161)
Praca zbiorowa
(159)
Christie Agatha (1890-1976)
(158)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(157)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(156)
Kraszewski Józef Ignacy
(153)
Courths-Mahler Jadwiga (1867-1950)
(146)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(146)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(141)
Baudelaire Charles
(140)
Utta Mirosław
(140)
Morsztyn Jan Andrzej
(139)
Lech Justyna
(138)
Prus Bolesław
(138)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(134)
Fabianowska Małgorzata. Tłumaczenie
(133)
Chorąży Wojciech (1973- )
(132)
Popczyński Marcin (1974- )
(132)
Rolando Bianka
(131)
Lange Antoni
(126)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(121)
Prus Bolesław (1847-1912)
(121)
Domańska Joanna (1970- )
(118)
Żeleński Tadeusz. Tł
(118)
Webb Holly
(114)
Shakespeare William
(113)
Lenartowicz Teofil
(112)
Schimscheiner Lena (1991- )
(111)
Dragun Jacek
(110)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(109)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(109)
Liebert Jerzy
(105)
Zarawska Patrycja (1970- )
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Zarawska Patrycja. Tł
(99)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(96)
Mróz Remigiusz (1987- )
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Gomulicki Wiktor
(95)
Chojnowska Ilona (1982- )
(94)
Szekspir William
(93)
Puchalska Katarzyna
(92)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Zadura Janusz (1968- )
(90)
Asnyk Adam
(89)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(89)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(88)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(87)
Sienkiewicz Henryk
(87)
Bogdziewicz Monika
(84)
Chmielewska Joanna
(84)
Biel Konrad (1980- )
(83)
Kniaźnin Franciszek Dionizy
(83)
Kasprowicz Jan
(81)
Kosior Filip (1992- )
(80)
Więckowski Maciej (1982- )
(80)
Sekuła Elżbieta
(79)
Ujejski Kornel
(79)
Lem Stanisław (1921-2006)
(78)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(78)
Krzysztoń Agnieszka
(77)
Filipowicz Leszek (1967- )
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Syrokomla Władysław
(74)
King Stephen (1947- )
(73)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(73)
Dickens Charles (1812-1870)
(72)
Drewnowski Jacek (1974- ). Tłumaczenie
(72)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Herbata
(1)
Napoje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Cuda z herbaty /Jerzy Czapla - Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf, 2021 - 142, [2] strony : ilustracje ; 6c24 cm.
Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat. Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku. Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku. Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie. Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce. W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender. Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” prezentuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią znaczące rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu. Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z pewnością szerokie, zwłaszcza że zawiera ona wiele praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny. Niewątpliwie najciekawsza jest druga część książki, dotycząca praktycznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty. - prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie Bardzo dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – przede wszystkim przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć nowe lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru. Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój. Lubimy przede wszystkim herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne rodzaje herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami pięknie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych. Nie ma to jak kubek dobrej herbaty, ale nie wszyscy wiemy, jak dobrać dobrą herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce. - Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej