Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(149)
Forma i typ
Poradniki i przewodniki
(122)
Książki
(118)
Audiobooki
(30)
Publikacje dla niewidomych
(28)
Publikacje popularnonaukowe
(20)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje fachowe
(3)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(131)
nieokreślona
(25)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(20)
Czytelnia dla dorosłych
(106)
Oddział dla dzieci i młodzieży
(7)
Filia Sułkowice-Łęg
(3)
Filia Inwałd
(2)
Filia Sułkowice-Bolęcina
(3)
Filia Roczyny
(5)
Filia Targanice
(3)
Filia Zagórnik
(7)
Wypożyczalnia książki mówionej
(2)
Autor
Makarowska Magdalena
(7)
Furczyk Bożena (1970- )
(5)
Żmuda Olga (1991- )
(5)
Szaciłło Maciej
(4)
Derengowska Joanna (1986- )
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Musiałowska Dominika
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Abramczyk Beata
(2)
Art Piotr
(2)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(2)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(2)
Kosior Filip (1992- )
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Pawlak Renata
(2)
Siudyka Magdalena (1985- )
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Targosz Grzegorz
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejewski Przemysław
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bartkiewicz Bartosz (tłumacz)
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Beloveshkin Andrey
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Biłas Katarzyna (kulinaria)
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Cole Will
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czapla Jerzy (barman)
(1)
Czech Dawid
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dow Mike
(1)
Dowbor Katarzyna (1959-)
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Du Cane Dorota
(1)
Dujardin Hélene
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fisch Jen
(1)
Frazier Karen S
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Graboń Ika
(1)
Greiner Karin
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Heatherwick Elena
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Hyman Mark
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jessa Justyna
(1)
Jurga Anna (tłumacz)
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kaliciński Mirosław
(1)
Kapała Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972-)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kaźmierak Anna
(1)
Kent Emily
(1)
Keogh Michelle
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(112)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(133)
1901-2000
(6)
1989-2000
(6)
Kraj wydania
Polska
(149)
Język
polski
(149)
Odbiorca
Niewidomi
(28)
Dzieci
(10)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(7)
Dorośli
(5)
Niedowidzący
(3)
0-5 lat
(2)
Rodzice
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(15)
Literatura
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura czeska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(32)
Potrawy dietetyczne
(23)
Leczenie dietą
(13)
Kucharstwo
(11)
Dietetyka
(8)
Insulinooporność
(8)
Gotowanie
(7)
Kultura stołu
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Leczenie
(6)
Odżywianie
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Przyprawy
(5)
Żywność
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Ciasta
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy
(4)
Warzywa
(4)
Weganizm
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dzieci
(3)
Kulinaria
(3)
Kultura dworska
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Styl życia
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Tradycja
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Zupy
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Desery
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Herbata
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Napoje
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Obiad
(2)
Odporność
(2)
Osobliwości
(2)
Osteoporoza
(2)
Postacie historyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Restauracje
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sprzedaż
(2)
Wino
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Zero Waste
(2)
Zielarstwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adaptogeny
(1)
Alergeny
(1)
Alergia
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Autyzm
(1)
Bezsenność
(1)
Bożek, Dagmara (1986- )
(1)
Choroba
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby narządów płciowych męskich
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzycy
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Małopolska
(3)
Świat
(3)
Andrychów (woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Andrychów ; okolice)
(2)
Europa
(2)
Japonia
(2)
Floryda (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Wadowice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Wietnam
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Poradnik
(61)
Przepisy kulinarne
(61)
Książka kucharska
(58)
Publikacja bogato ilustrowana
(37)
Opracowanie
(12)
Publikacje dla dzieci
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Przewodnik turystyczny
(2)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Esej
(1)
Komiks
(1)
Książka interaktywna
(1)
Książka kucharska DBN
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik DBN
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1351)
Psychologia
(771)
Medycyna i zdrowie
(730)
Edukacja i pedagogika
(655)
Socjologia i społeczeństwo
(578)
Kulinaria
(149)
Religia i duchowość
(366)
Kultura i sztuka
(308)
Rozwój osobisty
(300)
Podróże i turystyka
(285)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(267)
Hobby i czas wolny
(251)
Literaturoznawstwo
(222)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(221)
Biologia
(219)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(154)
Etnologia i antropologia kulturowa
(147)
Kultura fizyczna i sport
(145)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(130)
Zarządzanie i marketing
(122)
Geografia i nauki o Ziemi
(112)
Ochrona środowiska
(91)
Media i komunikacja społeczna
(80)
Styl życia, moda i uroda
(79)
Filozofia i etyka
(77)
Inżynieria i technika
(74)
Nauka i badania
(72)
Językoznawstwo
(70)
Informatyka i technologie informacyjne
(68)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(65)
Fizyka i astronomia
(60)
Architektura i budownictwo
(51)
Praca, kariera, pieniądze
(43)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(40)
Transport i logistyka
(39)
Rolnictwo i leśnictwo
(35)
Matematyka
(29)
Dom i ogród
(27)
Chemia
(16)
Archeologia
(13)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(3)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Bibliotekarstwo, arcchiwistyka, muzealnictwo
(1)
Film i kino
(1)
Fotografia i fotografika
(1)
Kabaret,cyrk,performance
(1)
Medycyna,opieka zdrowotna,pielęgniarstwo
(1)
Religioznawstwo
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina,związki,relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i nauki pomocnicze
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
149 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : twoje cztery pory roku / Beata Abramczyk - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2020 - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki / Edipresse)
Dziś pragnę Cię zaprosić w podróż przez cztery pory roku. Być może zainspiruje Cię ona do zrobienia czegoś dobrego dla siebie, a Twoje życie stanie się lepsze. Obserwuj naturę i działaj zgodnie z jej rytmem. Zmiany wprowadzaj krok po kroku, dostosowując się do otoczenia. Matka natura wskaże Ci i nauczy Cię cyklicznych przeobrażeń, tak jak modyfikuje każdą z czterech pór roku: wiosnę, lato, jesień i zimę. W trakcie każdej z nich Twój organizm działa inaczej, inne są Twoje nastroje, potrzeby, odczucia i energia. Jeśli jesteś gotowa na zmiany, podejmij wyzwanie, które pozwoli Ci ułożyć krok po kroku Twoją własną trasę do uzdrowienia. Przygotowałam dla Ciebie drogowskazy, które podpowiedzą Ci, w którą stronę podążać, by poprawić zdrowie i samopoczucie. Dzięki temu będziesz żyć pełnią radości, miłości i spokoju. "Beata Abramczyk stała się niekwestionowanym ekspertem w dziedzinie Hashimoto. Poprzez uzdrowienie siebie zdobyła ogromne doświadczenie, które wspaniale rozwija do dzisiejszego dnia. Dzieli się nim na wiele różnych sposobów: poprzez swój blog, warsztaty dla kobiet oraz niezwykle wartościowe książki. Teraz zaprasza nas do wspólnej podróży poprzez cztery pory roku do dobrego, zdrowego, pięknego, świadomego i spełnionego życia. Polecam Wam tę książkę jako niezbędne wsparcie eksperta oraz dłoń wyciągniętą przez serdeczną przyjaciółkę.... " Z miłością, Agnieszka Maciąg
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dla Bystrzaków)
Przejdź na dietę ketogeniczną Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie Odzyskaj zdrowie z dietą keto! Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku – trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet – innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku!" [Tania Książka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
50 popularnych produktów żywnościowych, ich właściwości i wpływ na zdrowie człowieka. 50 częstych chorób i dolegliwości, do których opracowano stosowne przepisy kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej,tym razem zachęca czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu. Wegański detoks zawiera niezwykle prostą w zastosowaniu kurację w całości opartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samoleczenia organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasadach diety strukturalnej przepisów na cały tydzień, łatwo przeprowadzić ten detoks samodzielnie. Kaloryczność tej bogatej w składniki odżywcze, świetnie zbilansowanej kuracji wynosi zaledwie 900kcal,czyli na pograniczu postu. Mimo to starannie dobrane produkty gwarantują, że jest ona bezpieczna, a płynna forma zapewnia wytchnienie nadmiernie obciążone u układowi trawiennemu, skutecznie reguluje metabolizm i masę ciała, usuwa nadmiar toksyn z organizmu, a przy okazji pozwala odzyskać naturalną równowagę psychofizyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: • jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, • jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, • jak nie marnować jedzenia, • jakiego pudełka używać do danego posiłku. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PKM (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nowy wymiar fermentacji - niepowtarzalne napoje pełne zdrowych bąbelków! Jak zrobić domowe wino z jeżyn? Czy można fermentować igły sosny? Jak przygotować ocet jabłkowy? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu - to tylko niewielki wycinek przepysznych napojów, które nauczysz się przyrządzać korzystając ze wskazówek Pascala Baudara. Sandor Katz, autor "Sztuki fermentacji", zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji. Dzięki tej książce masz okazję poznać unowocześnione przez niego klasyczne receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa, wina, ale pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to zaskakujące smakiem napoje, których przygotowywanie będzie prawdziwą kulinarną przygodą. Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjesz potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możesz znaleźć w pobliskim lesie. Uruchom swój domowy roślinny browar i przejdź na musującą stronę mocy! [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. PKM (1 egz.)
Książka
W koszyku
Babcine słoiki / autor: Jolanta Bąk - Bielsko-Biała : Dragon, 2020. - 239, [1] strona : fotografie kolorowe ; 27 cm.
(Dragon Kuchnia)
Babcine słoiki Konfitury, dżemy, kiszonki… Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być skomplikowane i czasochłonne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nasze życie nie jest sprintem – „schudnąć do lata”, lecz maratonem - „być zdrowym, pełnym energii przez wiele lat i zapobiec wczesnemu starzeniu się”. W żywieniu ważne jest trzymanie się złotego środka, uwzględnianie rad nauki, tradycyjnych praktyk i indywidualnej specyfiki. Nikt nie zna nas lepiej niż my sami. Jeśli do tej wiedzy dodamy zrozumienie podstawowych procesów, pomoże to w podejmowaniu słusznych i zdrowych decyzji. Książka A. Beloveshkina, doktora nauk medycznych, wykładowcy, jest zestawieniem elastycznych zasad, z których każdą można stosować osobno. Zasady systemu żywienia, wyboru produktów, a także psychologii żywienia odpowiadają na najważniejsze pytania: kiedy jeść? co jeść? jak jeść?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa / Rotraut Susanne Berner)
Na ulicy Czereśniowej każdy jada to, co lubi. W tej tętniącej kolorami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej polecają swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania, prezentując ponad 50 prostych przepisów. Wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw – i całe mnóstwo innych. Znajdziecie tu także cenne rady, informacje i ciekawostki, na przykład jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach i jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak schudnąć bez wyrzeczeń : jedz to, co lubisz / Katarzyna Biłas. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 254, [2] strony : fotografie ; 21 cm.
Katarzyna Biłas, autorka książki "Bez cukru a słodkie", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności! Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się odpowiednio je przyrządzać oraz w zrównoważony sposób łączyć z innymi potrawami. Dzięki tej książce poznasz niemal 120 przepisów na pełnowartościowe dania obiadowe, które nie tuczą, a nadal są pyszne. Znajdziesz wśród nich posiłki mięsne i wegetariańskie, makarony, zapiekanki, faszerowane warzywa, zupy i surówki, a także zdrowsze wersje fast foodów. Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę bez diet i wyrzeczeń! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika "Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę" - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PKM (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem!
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 [wypożyczalnia dla młodzieży] (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 przepisów dla diabetyków / Aleksandra Cichocka. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o., 2021. - 182, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chwasty od kuchni / Piotr Ciemny. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 240 stron : ilustracje ; 21 cm.
Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiedy ostatni raz czułeś głód? Nie chodzi o symptomy spadku poziomu cukru we krwi czy chęć zjedzenia czegoś przed rozpoczęciem ciężkiego dnia. Kiedy ostatni raz czułeś się naprawdę głodny? Czy wiesz, co to znaczy mieć pusty żołądek? Czy zdarzyło ci się słyszeć głośne burczenie w brzuchu sygnalizujące konieczność zjedzenia posiłku? Mieszkańcy krajów rozwiniętych rzadko doświadczają uczucia głodu. Wręcz przeciwnie, cały czas balansujemy na granicy bycia przejedzonym, łaknąc cukru, węglowodanów i kofeiny. Skutki tego potrafią być śmiertelnie niebezpieczne - epidemia otyłości, cukrzycy, chorób serca, a nawet nowotworów. Na szczęście jest na to sposób! Możesz zaufać swojemu ciału, wsłuchać się w jego potrzeby i przejąć kontrolę nad swoim odżywianiem. Wystarczy, że zaczniesz stosować intuicyjny post przerywany! Nieważne ile jesz, ważne kiedy - na czym polega post przerywany Dr Will Cole, światowej sławy ekspert medycyny funkcjonalnej i autor bestsellerów ,,New York Timesa", odkryje przed tobą, czym tak naprawdę jest post przerywany i w jaki sposób go stosować, by przywrócić równowagę w organizmie. Dzięki tej elastycznej metodzie samoleczenia nie tylko rozpoczniesz odchudzanie, ale przede wszystkim przyspieszysz metabolizm, uregulujesz poziom cukru, wyeliminujesz stany zapalne czy odbudujesz florę bakteryjną jelit. Odzyskasz dobre samopoczucie i kompleksowo zadbasz o swoje zdrowie. Na czym polega post przerywany? To czasowe powstrzymanie się od spożywania posiłków. Przykładowo, możesz nie jeść przez 16 godzin pomiędzy kolacją a śniadaniem, lub odżywiać się co drugi dzień. Post przerywany nie ma nic wspólnego z liczeniem kalorii czy długotrwałym pozbawieniem się jedzenia. Nieważnie jest ile jesz, ważne kiedy! Post intuicyjny, czyli to co najlepsze z intuicyjnego odżywiania i postu przerywanego Autor tworząc program postu intuicyjnego, posunął się o krok dalej. Łączy w nim to co najlepsze z intuicyjnego odżywiania i postu przerywanego. Post intuicyjny pomaga wyciszyć wewnętrzny niepokój i wsłuchać się w głos własnego ciała - to ono mówi ci, co i kiedy powinieneś jeść. Nie jest ani skomplikowany, ani restrykcyjny - nie zaleca głodówek. Idea intuicyjnego postu jest prosta - poczuj szacunek do siebie i swojego ciała, pozwól mu dokonywać właściwych wyborów żywieniowych. W przeciwieństwie do wielu innych diet i programów przerywanego postu, post intuicyjny nie skupia się na stosowaniu kar. W tej książce nie znajdziesz stwierdzeń typu ,,zrób to, bo inaczej...". Wręcz przeciwnie, porady dr. Colle'a są proste, łatwe do zastosowania, skuteczne i przeznaczone dla każdego. Dzięki informacjom zawartym w tej książce poznasz metody, które pomogą ci wyciszyć wewnętrzny zgiełk, dzięki czemu nawiążesz kontakt z instynktownymi potrzebami żywieniowymi, które nie mają nic wspólnego z regułami wpojonymi nam w okresie dzieciństwa. Post i dieta ketogeniczna, czyli jak zmniejszyć stan zapalny i poprawić pracę jelit Program intuicyjnego postu pomoże ci wkroczyć na nową ścieżkę odchudzania! Stosując go poczujesz prawdziwą sytość, a także zwiększysz poziom energii i swoją produktywność. Autor odkryje przed tobą techniki, które sprawią, że nie będziesz już musiał podporządkowywać się zewnętrznym oczekiwaniom żywieniowym. Stosując ten 4-tygodniowy plan przerywanego postu zresetujesz funkcje własnego ciała, przyspieszysz metabolizm, odnowisz komórki i przywrócisz równowagę hormonalną. Indywidualny, oparty na diecie ketogenicznej plan posiłków, pomoże ci zmniejszyć objawy stanów zapalnych i wspomóc pracę jelit.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej