Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(149)
Forma i typ
Poradniki i przewodniki
(122)
Książki
(118)
Audiobooki
(30)
Publikacje dla niewidomych
(28)
Publikacje popularnonaukowe
(20)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje fachowe
(3)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(128)
nieokreślona
(25)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(20)
Czytelnia dla dorosłych
(106)
Oddział dla dzieci i młodzieży
(7)
Filia Sułkowice-Łęg
(3)
Filia Inwałd
(2)
Filia Sułkowice-Bolęcina
(3)
Filia Roczyny
(5)
Filia Targanice
(3)
Filia Zagórnik
(7)
Wypożyczalnia książki mówionej
(2)
Autor
Makarowska Magdalena
(7)
Furczyk Bożena (1970- )
(5)
Żmuda Olga (1991- )
(5)
Szaciłło Maciej
(4)
Derengowska Joanna (1986- )
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Musiałowska Dominika
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Abramczyk Beata
(2)
Art Piotr
(2)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(2)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(2)
Kosior Filip (1992- )
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Pawlak Renata
(2)
Siudyka Magdalena (1985- )
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Targosz Grzegorz
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejewski Przemysław
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bartkiewicz Bartosz (tłumacz)
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Beloveshkin Andrey
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Biłas Katarzyna (kulinaria)
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Cole Will
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czapla Jerzy (barman)
(1)
Czech Dawid
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dow Mike
(1)
Dowbor Katarzyna (1959-)
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Du Cane Dorota
(1)
Dujardin Hélene
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fisch Jen
(1)
Frazier Karen S
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Graboń Ika
(1)
Greiner Karin
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Heatherwick Elena
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Hyman Mark
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jessa Justyna
(1)
Jurga Anna (tłumacz)
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kaliciński Mirosław
(1)
Kapała Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972-)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kaźmierak Anna
(1)
Kent Emily
(1)
Keogh Michelle
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(112)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(133)
1901-2000
(6)
1989-2000
(6)
Kraj wydania
Polska
(149)
Język
polski
(149)
Odbiorca
Niewidomi
(28)
Dzieci
(10)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(7)
Dorośli
(5)
Niedowidzący
(3)
0-5 lat
(2)
Rodzice
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(15)
Literatura
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura czeska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(32)
Potrawy dietetyczne
(23)
Leczenie dietą
(13)
Kucharstwo
(11)
Dietetyka
(8)
Insulinooporność
(8)
Gotowanie
(7)
Kultura stołu
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Leczenie
(6)
Odżywianie
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Przyprawy
(5)
Żywność
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Ciasta
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy
(4)
Warzywa
(4)
Weganizm
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dzieci
(3)
Kulinaria
(3)
Kultura dworska
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Styl życia
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Tradycja
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Zupy
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Desery
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Herbata
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Napoje
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Obiad
(2)
Odporność
(2)
Osobliwości
(2)
Osteoporoza
(2)
Postacie historyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Restauracje
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sprzedaż
(2)
Wino
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Zero Waste
(2)
Zielarstwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adaptogeny
(1)
Alergeny
(1)
Alergia
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Autyzm
(1)
Bezsenność
(1)
Bożek, Dagmara (1986- )
(1)
Choroba
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby narządów płciowych męskich
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzycy
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Małopolska
(3)
Świat
(3)
Andrychów (woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Andrychów ; okolice)
(2)
Europa
(2)
Japonia
(2)
Floryda (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Wadowice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Wietnam
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Poradnik
(61)
Przepisy kulinarne
(61)
Książka kucharska
(58)
Publikacja bogato ilustrowana
(37)
Opracowanie
(12)
Publikacje dla dzieci
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Przewodnik turystyczny
(2)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Esej
(1)
Komiks
(1)
Książka interaktywna
(1)
Książka kucharska DBN
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik DBN
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1360)
Psychologia
(791)
Medycyna i zdrowie
(740)
Edukacja i pedagogika
(663)
Socjologia i społeczeństwo
(583)
Kulinaria
(149)
Religia i duchowość
(371)
Kultura i sztuka
(308)
Rozwój osobisty
(304)
Podróże i turystyka
(289)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(272)
Hobby i czas wolny
(251)
Literaturoznawstwo
(222)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(222)
Biologia
(219)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(155)
Etnologia i antropologia kulturowa
(149)
Kultura fizyczna i sport
(145)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(130)
Zarządzanie i marketing
(122)
Geografia i nauki o Ziemi
(113)
Ochrona środowiska
(92)
Media i komunikacja społeczna
(82)
Styl życia, moda i uroda
(80)
Filozofia i etyka
(79)
Inżynieria i technika
(74)
Nauka i badania
(73)
Językoznawstwo
(71)
Informatyka i technologie informacyjne
(69)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(68)
Fizyka i astronomia
(60)
Architektura i budownictwo
(51)
Praca, kariera, pieniądze
(44)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(40)
Transport i logistyka
(39)
Rolnictwo i leśnictwo
(35)
Matematyka
(29)
Dom i ogród
(27)
Chemia
(16)
Archeologia
(13)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(3)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Bibliotekarstwo, arcchiwistyka, muzealnictwo
(1)
Film i kino
(1)
Fotografia i fotografika
(1)
Kabaret,cyrk,performance
(1)
Medycyna,opieka zdrowotna,pielęgniarstwo
(1)
Religioznawstwo
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina,związki,relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i nauki pomocnicze
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
149 wyników Filtruj
Audiobook
W koszyku
Solidne, zdrowe, sycące posiłki. Przepisy, które zaspokoją każdego faceta. Obfite przekąski, dania główne i desery. Dowiedz się, jak uwarzyć własne piwo, usmażyć idealny stek i... wygrać konkurs na żarłoka. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka „na bogato”. Zróbmy razem coś naprawdę smacznego! Viola Urban, autorka bloga Okiemdietetyka.pl [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Roczyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku / Andreas Viestad ; tłumaczenie Małgorzata Rost. - Wydanie I. - Kraków : Znak, 2021. - 267, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej publikacji Boskiego lekarza poznasz ważne informacje na temat procesu oczyszczania organizmu. Staniesz się ekspertem od oczyszczania, a zamieszczone wskazówki i odpowiedzi na pytania pomogą każdemu odzyskać zdrowie. Dowiesz się, kiedy najlepiej przeprowadzić detoks i dlaczego oczyszczanie urodzinowe ma duże znaczenie dla zdrowia. Poznasz mity dotyczące odżywiania, diet i znaczenie postów. Odkryjesz tajniki kompulsywnego objadania się i zasady, które pomogą Ci je pokonać. Boski lekarz podpowie Ci, jak wybrać najlepszą dla siebie metodę oczyszczania, aby bez uczucia głodu pokonać takie dolegliwości, jak: refluks żołądkowo-przełykowy, nadciśnienie, stany lękowe, egzemę, łuszczycę, mgłę umysłową, depresję czy przewlekłe zmęczenie. Boski sposób na oczyszczanie organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. PKM (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tańczące kozy, wirujący mnisi, boskie interwencje i czysty przypadek – Historia kawy w fascynujący sposób wprowadza w zawiłe i pełne tajemnic losy najważniejszego napoju świata. Wino islamu, czarne złoto, czarodziejski trunek, „[…] który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu/ Zapach moki i gęstość miodowego płynu” – jak pisał o nim Adam Mickiewicz. Jak odkryto kawę? Gdzie jest jej ojczyzna? Kto oszalał na jej punkcie i czemu zawdzięcza globalny sukces? Historia kawy zabiera w podróż do kresu kawowego poznania, za którym pozostaje już tylko… znów ją skosztować. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Sułkowice-Bolęcina
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/d (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyj zdrowo : harmonia ciała i umysłu / [redakcja Beata Woźniak]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, Copyright 2017. - 223, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
"Czynnikiem, który – jak podkreślają specjaliści – w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie jest zachowanie harmonii ciała i umysłu. Stres i napięcia emocjonalne negatywnie wpływają na codzienne funkcjonowanie, a nieprawidłowa dieta sprzyja niedoborom i pogarsza problemy z koncentracją. Zdrowe odżywianie połączone z codzienną aktywnością fizyczną niewątpliwie wspomaga przemianę materii, zwiększa odporność na infekcje, wpływa korzystnie na wygląd i samopoczucie. W tej książce znajdziesz przepisy na dania, które pomogą Ci zadbać o ciało i umysł. Zdrowe, pełne naturalnych składników posiłki ułatwią oczyszczanie organizmu, dodadzą energii, poprawią nastrój i korzystnie wpłyną na urodę. Pora na sałatkę z botwiny, zielone gazpacho lub koktajl bananowy z miodem! Wykorzystaj nasze propozycje w codziennym menu, dopasowując je do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. " źródło opisu: http://www.empik.com/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hormony : jak odzyskać równowagę w 14 dni? / Magdalena Wszelaki ; przekład Anna Owsiak. - Kraków : Znak, copyright 2020. - 389 stron : ilustracje kolorowe, fotografie ; 24 cm.
Indywidualne programy, smaczne przepisy, zdrowie bez farmakologii PRZEŁOMOWY AUTORSKI PROGRAM ODZYSKANIA RÓWNOWAGI HORMONALNEJ Cierpisz na PCOS, Hashimoto lub endometriozę? Zmagasz się z kandydozą, menopauzą czy PMS? A może masz problem z utrzymaniem wagi, wahaniami nastroju i zmęczeniem? W Twoim ciele zachodzą nieustanne zmiany, którym często towarzyszą dolegliwości i złe samopoczucie. Ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu i zachowanie równowagi hormonalnej ma sposób życia i odpowiednie żywienie. Dbanie o zdrowie jelit, wątroby czy trzustki rzeczywiście przekłada się na jakość życia i funkcjonowanie mózgu. Magdalena Wszelaki po latach pracy z pacjentkami borykającymi się z różnymi schorzeniami, opracowała autorski plan pomagający odzyskać równowagę hormonalną. Na swojej stronie HormoneBalance.com udziela rad tysiącom kobiet. Stawiając na dobrze dobraną dietę oraz zadbanie o przestrzeń wokół siebie, pomaga im osiągnąć zdrowy balans. Nie wierzysz, że to możliwe? W łatwy i przyjemny sposób przekonaj się sama! W tej książce znajdziesz: v test sprawdzający z jakimi problemami hormonalnymi się zmagasz v niezbędne informacje o hormonach i ich funkcjonowaniu w Twoim organizmie v opisy czynników, które mają wpływ na Twoją równowagę hormonalną v 11 dwutygodniowych planów żywieniowych dla dwóch osób v 125 przepisów, które stymulują właściwą pracę hormonów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
190 dań do pudełka : insulinooporność / Joanna Zielewska - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2021. - 157 stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
Zwykle zaczyna się podobnie. Niepohamowana ochota na słodycze, bóle głowy, rozdrażnienie, senność, problemy z cerą i słabe włosy. Trudno uporać się z nadmiarem kilogramów, których, mimo kolejnych diet, wciąż przybywa. Pojawia się zniechęcenie i przekonanie, że zawsze będziemy skazani na rozmiar XL. Jakby tego było mało, kiedy szukając źródeł problemów, trafiamy do lekarza, często okazuje się, że niedomaga tarczyca, a wyniki badań pokazują zawirowania hormonalne. Przyczyną może być właśnie insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Nieleczona uprzykrza życie i nieuchronnie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, między innymi do cukrzycy, nadciśnienia i niepłodności. O insulinooporności z roku na rok mówi się coraz częściej, ponieważ zmaga się z nią coraz więcej osób. Łatwo na nią zapracować, alena szczęście można sobie z nią poradzić. Warunkiem jest zmiana odżywiania. W tej książce znajdziesz dietę na 4 tygodnie ze wskazówkami, jakie triki stosować, by zwykłe jedzenie poprawiło wrażliwość na insulinę, aby zniknęła nadwaga, a wróciła energia. Jest tu także specjalne menu dla panów, którzy – choć się nie przyznają – z insulinoopornością mierzą się coraz częściej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania do pudełka : domowa dieta na każdą porę roku / Joanna Zielewska - Warszawa : Axel Springer, copyright 2023. - 176 stron : fotografie ; 25 cm.
"Żyjemy szybko i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. Nic więc dziwnego, że dania dostosowane do potrzeb i upodobań dostarczone do domu albo biura, nazywane potocznie dietą pudełkową, opanowały świat. Jednocześnie po latach jedzenia na mieście pojawia się w nas tęsknota za domowymi smakami. Posiłki, które znalazły się w książce, to kompromis między tym, co można zamówić a domową kuchnią. Przepisy są proste, a dania zrobione z dostępnych składników. Tworzą zbilansowane i lekkie menu na każdy dzień i można wszędzie zabrać je ze sobą. Nawet jeśli ktoś uważa, że gotowanie to nie jego bajka, z naszymi przepisami z łatwością przygotuje codziennie coś dobrego." [Bonito]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz pysznie sezonowo / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 255, [1] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
"Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok! To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników – przez wszystkie pory roku! Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu! Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!" [Nota wydawcy"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KRC (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewodnik zawiera prezentację 72 obiektów/restauracji, karczm, cukierni, kawiarni, winnic, gospodarstw agroturystycznych i pasiecznych, schronisk i hoteli usytuowanych na szlaku kulinarnym „Kulinarne Dziedzictwo Kulturowe”. Specyfiką Szlaku jest obecność na nim nie tylko restauracji, ale też innych obiektów promujących tradycyjną kuchnię, w których tradycyjne potrawy na stałe zagościły w jadłospisie. Położone w malowniczych i urokliwych miejscach punkty gastronomiczne pieszczą podniebienia mieszkańców i turystów miejscowymi specjałami, regionalnymi wypiekami, korzystając z bogatej kuchni regionalnej, przekazywanej z dziada pradziada, dodając jej własną, niepowtarzalną nutę. Pod ich dachem wracają wspomnienia smaków i aromatów kojarzących się z naszym dzieciństwem. Obiekty te przyciągają nie tylko smakowitymi potrawami, niepowtarzalnym klimatem, ale i wyjątkową staropolską gościnnością. W każdej z czterech krain można odkryć uroki tradycyjnych potraw, ich różnorodne smaki, barwy i zapachy. Przebywając na obszarze LGD Podbabiogórze skosztujemy takich potraw regionalnych jak: żurek stryszawski, kwaśnica, pstrąg zawojski, bunz, moskole, kluski na rogolce, barszcz na serwatce, miody, bugle zembrzyckie, kluski kwicołki, jabłecznik po budzowsku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KRC (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepisy Gospodyń : poznaj z nami tradycje świąt małopolski. - [B.m.]: [B.w.] , 2021 - 120 stron ; ilustracje kolorowe , 30x22 cm
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KRC (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia 2 : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 319, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm
"Drogi Czytelniku, Nieznajomy, Przyjacielu, jeśli trzymasz w dłoniach Smakoterapię 2, śmiem podejrzewać, że wiesz już o mnie co nieco. Jeśli jednak nie wiesz, zapraszam Cię serdecznie, abyś zajrzał do pierwszej, bestsellerowej Smakoterapii oraz na stronę Smakoterapia.pl. Znajdziesz tam historię rewolucji kulinarnej, która narodziła się z miłości do dziecka z licznymi alergiami, a wyrosła na inspirację dla wszystkich poszukujących prostych przepisów roślinnych, bez glutenu, nabiału i cukru. W jej kontynuacji pochylam się nad tym, od czego często zaczynamy zmiany w kuchni: nad zdrowymi smakołykami. Najczęściej słodkimi. Zaczynamy zatem od słodkości, lecz potem… Uch, wreszcie coś na wytrawnie! Zapraszam Was w kolejną kulinarną podróż. Zaczerpnijcie z niej, co Wam się podoba, zainspirujcie się i smakujcie na zdrowie. Uściskowuję!" Iwona Zasuwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 694 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Edukacja dzieci w tym temacie ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu. Ta książka ma w tym pomóc.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Sułkowice-Łęg
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zachować kulturę i tradycje regionalne dla przyszłych pokolń. - [B.m.]: [B.w.] , 2021 - 151 stron ; ilustracje kolorowe , 30x22 cm
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KRC (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej