Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
Forma i typ
Książki
(10)
Proza
(9)
Audiobooki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(12)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(1)
Czytelnia dla dorosłych
(9)
Filia Zagórnik
(1)
Wypożyczalnia książki mówionej
(2)
Autor
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Baranowski Bohdan
(1)
Cieślik Donata
(1)
Derengowska Joanna (1986- )
(1)
Domańska Joanna (1970- )
(1)
Dominik Piotr technologia żywności
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
MacDowell Heather
(1)
Mazan Maciejka
(1)
Milewska Mariola
(1)
Niedzielski Lech. Tł
(1)
Prączko Anna
(1)
Sala Józef
(1)
Schlosser Eric
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Sojak Sławomir
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowska Magda
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(2669)
Przyjaźń
(1589)
Miłość
(1565)
Rodzina
(1560)
Tajemnica
(1364)
Gastronomia
(-)
Literatura dziecięca polska
(1122)
Literatura młodzieżowa polska
(1042)
Śledztwo i dochodzenie
(1002)
Relacje międzyludzkie
(977)
Zabójstwo
(796)
Magia
(788)
Poezja polska
(768)
Nastolatki
(705)
II wojna światowa (1939-1945)
(688)
Dzieci
(686)
Zwierzęta
(647)
Dziewczęta
(639)
Książka cyfrowa
(607)
Małżeństwo
(586)
Uczucia
(583)
Opowiadanie polskie
(573)
Rodzeństwo
(556)
Literatura polska
(537)
Policjanci
(535)
Powieść francuska
(510)
Sekrety rodzinne
(507)
Życie codzienne
(504)
Wybory życiowe
(500)
Trudne sytuacje życiowe
(481)
Literatura młodzieżowa angielska
(464)
Polska
(448)
Powieść angielska
(425)
Historia
(419)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(399)
Relacja romantyczna
(398)
Powieść niemiecka
(383)
Osoby zaginione
(382)
Arystokracja
(379)
Dokumenty elektroniczne
(376)
Matki i córki
(353)
Zakochanie
(351)
Uczniowie
(348)
Podróże
(341)
Pamiętniki polskie
(339)
Władcy
(331)
Uprowadzenie
(316)
Żydzi
(313)
Ludzie a zwierzęta
(308)
Wychowanie w rodzinie
(302)
Wojna
(298)
Boże Narodzenie
(296)
Dziecko
(292)
Dramat polski
(289)
Opowiadanie dziecięce polskie
(286)
Przygody
(280)
Zemsta
(275)
Przestępczość zorganizowana
(270)
Dziennikarze
(268)
Poszukiwania zaginionych
(263)
Prywatni detektywi
(260)
Wakacje
(254)
Literatura dziecięca amerykańska
(249)
Ojcowie i córki
(247)
Psy
(246)
Literatura dziecięca angielska
(241)
Koty
(236)
Młodzież
(236)
Chłopcy
(228)
Samotność
(228)
Seryjni zabójcy
(228)
Walka dobra ze złem
(228)
Śmierć
(228)
Spisek
(223)
Mężczyzna
(219)
Dojrzewanie
(218)
Kultura
(213)
Publicystyka polska
(211)
Literatura
(210)
Filozofia
(209)
Marzenia
(207)
Lekarze
(206)
Powieść rosyjska
(206)
Poezja dziecięca polska
(204)
Polacy za granicą
(203)
Język polski
(201)
Krainy i światy fikcyjne
(201)
Polityka
(196)
Wychowanie
(193)
Dziadkowie i wnuki
(189)
Komiksy
(187)
Stworzenia fantastyczne
(187)
Czarownice i czarownicy
(186)
Pisarze
(186)
Wojsko
(185)
Samorealizacja
(184)
Sztuka
(182)
Obyczaje i zwyczaje
(179)
Władza
(178)
Zdrada
(178)
Psychologia
(176)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Andrychów (woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Andrychów ; okolice)
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Manhattan (Nowy Jork ; część miasta)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Wadowice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Powieść obyczajowa
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Zarządzanie i marketing
(2)
Historia
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bogdan Baranowski. - Wrocław : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1979. - 136, [3] s., [50] k. tabl., IV s. tabl. kolor. : il. ; 19 x 21 cm.
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zabawna, lekka i optymistyczna powieść o ambicjach, harcie ducha i – miłości, w klimacie „Diabeł ubiera się u Prady”, choć niektórym zapewne przyjdą na myśl nasze sławne „Zaklęte rewiry”. Erin, menadżerka w dobrej firmie, traci pracę i zostaje kelnerką w ekskluzywnej restauracji na nowojorskim Manhattanie. Elegancja, miły nastrój na sali i wykwintne menu to jednak tylko fasada. Od kuchni wszystko wygląda zupełnie inaczej: robota jest mordercza, przyjaciele mogą okazać się wrogami, a szefowa, krewka Włoszka Gina, nie ma litości dla nikogo... [https://www.znak.com.pl/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Zagórnik
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prowadzenie lokalu gastronomicznego nie zawsze oznacza wysokie zyski z działalności. Jeżeli chcesz, by twój lokal był dochodowym biznesem, koniecznie sięgnij po ten poradnik. Dowiesz się z niego nie tylko, jak więcej sprzedawać, ale przede wszystkim ? jak więcej na sprzedaży zarabiać. Umiejętność efektywnej sprzedaży jest podstawą w każdym typie biznesu. Książka, jak przewodnik w sposób uporządkowany poprowadzi Cię przez kluczowe obszary działania lokalu, o które musisz zadbać, by sprzedaż była jak najbardziej skuteczna. Poznasz: najskuteczniejsze techniki sprzedaży sugerowanej i metody stosowane w gastronomii do zwiększania rachunku u gości, sposoby wywierania wpływu oraz jak je skutecznie wykorzystać przy obsłudze gości i sprzedaży imprez. Dowiesz się, jak: dostosować i zaaranżować lokal, aby zachęcał do kupowania, przygotowywać menu ? zarówno od strony oferty, jak i prezentacji wizualnej, by efektywnie wspomagało proces sprzedaży, ustalać i przedstawiać ceny, by zachęcały do zakupu, prezentować dania, jakiej zastawy i sztućców używać, by wpływały na większe zamówienia, tworzyć zyskowne promocje, nauczysz się je budżetować i rozliczać, szkolić i motywować personel pod kątem efektywności sprzedaży. Wiedza zawarta w książce jest wynikiem wielu lat pracy autora w firmach gastronomicznych, a jego doświadczenie akademickie i praca w charakterze doradcy biznesowego są dodatkową gwarancją, że przedstawione rozwiązania i wiedza oparte są na solidnych biznesowych podstawach i sprawdzone na polskim rynku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prowadzenie lokalu gastronomicznego nie zawsze oznacza wysokie zyski z działalności. Jeżeli chcesz, by twój lokal był dochodowym biznesem, koniecznie sięgnij po ten poradnik. Dowiesz się z niego nie tylko, jak więcej sprzedawać, ale przede wszystkim ? jak więcej na sprzedaży zarabiać. Umiejętność efektywnej sprzedaży jest podstawą w każdym typie biznesu. Książka, jak przewodnik w sposób uporządkowany poprowadzi Cię przez kluczowe obszary działania lokalu, o które musisz zadbać, by sprzedaż była jak najbardziej skuteczna. Poznasz: najskuteczniejsze techniki sprzedaży sugerowanej i metody stosowane w gastronomii do zwiększania rachunku u gości, sposoby wywierania wpływu oraz jak je skutecznie wykorzystać przy obsłudze gości i sprzedaży imprez. Dowiesz się, jak: dostosować i zaaranżować lokal, aby zachęcał do kupowania, przygotowywać menu ? zarówno od strony oferty, jak i prezentacji wizualnej, by efektywnie wspomagało proces sprzedaży, ustalać i przedstawiać ceny, by zachęcały do zakupu, prezentować dania, jakiej zastawy i sztućców używać, by wpływały na większe zamówienia, tworzyć zyskowne promocje, nauczysz się je budżetować i rozliczać, szkolić i motywować personel pod kątem efektywności sprzedaży. Wiedza zawarta w książce jest wynikiem wielu lat pracy autora w firmach gastronomicznych, a jego doświadczenie akademickie i praca w charakterze doradcy biznesowego są dodatkową gwarancją, że przedstawione rozwiązania i wiedza oparte są na solidnych biznesowych podstawach i sprawdzone na polskim rynku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marketing w gastronomii / Józef Sala. - Wyd. 2. zm. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2011. - 228 s. : il. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Piaseczno : Heraclon International - Storybox.pl, [2022]. - 1 płyta (CD) (16 godz. 25 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
"Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża pacjentki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut - najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda? " [Lubimy czytać.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia książki mówionej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. PKM (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Tego ci nie powiem / Linda Zielińska. - Piaseczno : Heraclon International - Storybox.pl, [2022]. - 1 płyta audio (CD) (6 godz. 10 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Natalia i Adam dorastają w dwóch różnych kulturach. On w Toruniu pracuje w gastronomii i dorabia drobnym przemytem. Ona mocno związana z domem rodzinnym stawia pierwsze kroki w balecie w Rosji. Na kartach powieści dorastają oraz przechodzą kryzysy młodzieńcze, rodzinne i zawodowe. Wreszcie drogi Natalii i Adama krzyżują się i wybucha płomienne uczucie. Ale czy na zawsze? Czy Natalia wyjawi Adamowi swoją największą tajemnicę?
Szalone lata 90. Czasy kaset magnetofonowych i Super Mario Bros na konsoli podłączonej do telewizora. Losy bohaterów przeplatają się w polsko rosyjski wiatr zmian. Niezwykła, barwna i bardzo osobista powieść o młodości, trudnych wyborach i przemijaniu, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami z rodzinnego podwórka pisarki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia książki mówionej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewodnik zawiera prezentację 72 obiektów/restauracji, karczm, cukierni, kawiarni, winnic, gospodarstw agroturystycznych i pasiecznych, schronisk i hoteli usytuowanych na szlaku kulinarnym „Kulinarne Dziedzictwo Kulturowe”. Specyfiką Szlaku jest obecność na nim nie tylko restauracji, ale też innych obiektów promujących tradycyjną kuchnię, w których tradycyjne potrawy na stałe zagościły w jadłospisie. Położone w malowniczych i urokliwych miejscach punkty gastronomiczne pieszczą podniebienia mieszkańców i turystów miejscowymi specjałami, regionalnymi wypiekami, korzystając z bogatej kuchni regionalnej, przekazywanej z dziada pradziada, dodając jej własną, niepowtarzalną nutę. Pod ich dachem wracają wspomnienia smaków i aromatów kojarzących się z naszym dzieciństwem. Obiekty te przyciągają nie tylko smakowitymi potrawami, niepowtarzalnym klimatem, ale i wyjątkową staropolską gościnnością. W każdej z czterech krain można odkryć uroki tradycyjnych potraw, ich różnorodne smaki, barwy i zapachy. Przebywając na obszarze LGD Podbabiogórze skosztujemy takich potraw regionalnych jak: żurek stryszawski, kwaśnica, pstrąg zawojski, bunz, moskole, kluski na rogolce, barszcz na serwatce, miody, bugle zembrzyckie, kluski kwicołki, jabłecznik po budzowsku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KRC (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej