Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(149)
Forma i typ
Poradniki i przewodniki
(122)
Książki
(118)
Audiobooki
(30)
Publikacje dla niewidomych
(28)
Publikacje popularnonaukowe
(20)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje fachowe
(3)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(128)
nieokreślona
(25)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(20)
Czytelnia dla dorosłych
(106)
Oddział dla dzieci i młodzieży
(7)
Filia Sułkowice-Łęg
(3)
Filia Inwałd
(2)
Filia Sułkowice-Bolęcina
(3)
Filia Roczyny
(5)
Filia Targanice
(3)
Filia Zagórnik
(7)
Wypożyczalnia książki mówionej
(2)
Autor
Makarowska Magdalena
(7)
Furczyk Bożena (1970- )
(5)
Żmuda Olga (1991- )
(5)
Szaciłło Maciej
(4)
Derengowska Joanna (1986- )
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Musiałowska Dominika
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Abramczyk Beata
(2)
Art Piotr
(2)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(2)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(2)
Kosior Filip (1992- )
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Pawlak Renata
(2)
Siudyka Magdalena (1985- )
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Targosz Grzegorz
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejewski Przemysław
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bartkiewicz Bartosz (tłumacz)
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Beloveshkin Andrey
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Biłas Katarzyna (kulinaria)
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Cole Will
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czapla Jerzy (barman)
(1)
Czech Dawid
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dow Mike
(1)
Dowbor Katarzyna (1959-)
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Du Cane Dorota
(1)
Dujardin Hélene
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fisch Jen
(1)
Frazier Karen S
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Graboń Ika
(1)
Greiner Karin
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Heatherwick Elena
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Hyman Mark
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jessa Justyna
(1)
Jurga Anna (tłumacz)
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kaliciński Mirosław
(1)
Kapała Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972-)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kaźmierak Anna
(1)
Kent Emily
(1)
Keogh Michelle
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(112)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(133)
1901-2000
(6)
1989-2000
(6)
Kraj wydania
Polska
(149)
Język
polski
(149)
Odbiorca
Niewidomi
(28)
Dzieci
(10)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(7)
Dorośli
(5)
Niedowidzący
(3)
0-5 lat
(2)
Rodzice
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(15)
Literatura
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura czeska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(32)
Potrawy dietetyczne
(23)
Leczenie dietą
(13)
Kucharstwo
(11)
Dietetyka
(8)
Insulinooporność
(8)
Gotowanie
(7)
Kultura stołu
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Leczenie
(6)
Odżywianie
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Przyprawy
(5)
Żywność
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Ciasta
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy
(4)
Warzywa
(4)
Weganizm
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dzieci
(3)
Kulinaria
(3)
Kultura dworska
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Styl życia
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Tradycja
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Zupy
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Desery
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Herbata
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Napoje
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Obiad
(2)
Odporność
(2)
Osobliwości
(2)
Osteoporoza
(2)
Postacie historyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Restauracje
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sprzedaż
(2)
Wino
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Zero Waste
(2)
Zielarstwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adaptogeny
(1)
Alergeny
(1)
Alergia
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Autyzm
(1)
Bezsenność
(1)
Bożek, Dagmara (1986- )
(1)
Choroba
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby narządów płciowych męskich
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzycy
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Małopolska
(3)
Świat
(3)
Andrychów (woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Andrychów ; okolice)
(2)
Europa
(2)
Japonia
(2)
Floryda (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Wadowice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Wietnam
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Poradnik
(61)
Przepisy kulinarne
(61)
Książka kucharska
(58)
Publikacja bogato ilustrowana
(37)
Opracowanie
(12)
Publikacje dla dzieci
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Przewodnik turystyczny
(2)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Esej
(1)
Komiks
(1)
Książka interaktywna
(1)
Książka kucharska DBN
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik DBN
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1360)
Psychologia
(791)
Medycyna i zdrowie
(740)
Edukacja i pedagogika
(663)
Socjologia i społeczeństwo
(583)
Kulinaria
(149)
Religia i duchowość
(371)
Kultura i sztuka
(308)
Rozwój osobisty
(304)
Podróże i turystyka
(289)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(272)
Hobby i czas wolny
(251)
Literaturoznawstwo
(222)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(222)
Biologia
(219)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(155)
Etnologia i antropologia kulturowa
(149)
Kultura fizyczna i sport
(145)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(130)
Zarządzanie i marketing
(122)
Geografia i nauki o Ziemi
(113)
Ochrona środowiska
(92)
Media i komunikacja społeczna
(82)
Styl życia, moda i uroda
(80)
Filozofia i etyka
(79)
Inżynieria i technika
(74)
Nauka i badania
(73)
Językoznawstwo
(71)
Informatyka i technologie informacyjne
(69)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(68)
Fizyka i astronomia
(60)
Architektura i budownictwo
(51)
Praca, kariera, pieniądze
(44)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(40)
Transport i logistyka
(39)
Rolnictwo i leśnictwo
(35)
Matematyka
(29)
Dom i ogród
(27)
Chemia
(16)
Archeologia
(13)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(3)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Bibliotekarstwo, arcchiwistyka, muzealnictwo
(1)
Film i kino
(1)
Fotografia i fotografika
(1)
Kabaret,cyrk,performance
(1)
Medycyna,opieka zdrowotna,pielęgniarstwo
(1)
Religioznawstwo
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina,związki,relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i nauki pomocnicze
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
149 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Cuda z herbaty /Jerzy Czapla - Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf, 2021 - 142, [2] strony : ilustracje ; 6c24 cm.
Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat. Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku. Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku. Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie. Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce. W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender. Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” prezentuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią znaczące rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu. Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z pewnością szerokie, zwłaszcza że zawiera ona wiele praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny. Niewątpliwie najciekawsza jest druga część książki, dotycząca praktycznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty. - prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie Bardzo dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – przede wszystkim przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć nowe lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru. Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój. Lubimy przede wszystkim herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne rodzaje herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami pięknie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych. Nie ma to jak kubek dobrej herbaty, ale nie wszyscy wiemy, jak dobrać dobrą herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce. - Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce "Dieta bez pszenicy" kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym, zwłaszcza dla kogoś, kto nie może pozwolić sobie na spędzanie w kuchni całych godzin. Dzięki "Daniom bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)" możesz jednak karmić całą rodzinę smacznie i zdrowo, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu.
Wypróbuj 200 nowych bezglutenowych przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha raz na zawsze! Każde danie jest pomyślane w ten sposób, by jego przyrządzenie zajęło najwyżej pól godziny, rozstanie z pszenicą nie musi bowiem być czasochłonne. Od sutych dań głównych, poprzez smakowite sosy, aż po wyśmienite desery - szybkie ugotowanie zdrowego posiłku już nigdy nie będzie problemem!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w nowej odsłonie - wersji płynnej! Soki, koktajle, zupy są nierozłącznym elementem twojego menu? Niezastąpiona dieta Ewy Dąbrowskiej powraca w postaci płynnej. To wyjątkowa prosta i skuteczna metoda postu, która pomaga oczyścic organizm i wzmocnić jego odporność. W ciągu kilku minut możesz przygotować pełnotreściwy i sycący posiłek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Roczyny
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wszyscy wiemy, że nadmiar cukru szkodzi, ale czy wiesz, że połączenie cukru i tłuszczy trans niekorzystnie wpływa na układ nerwowy i sprawia, że mózg po prostu się kurczy? W książce znajdziesz innowacyjny, a zarazem skuteczny plan odżywiania, który pomoże Ci w zmianie nawyków żywieniowych i pozwoli wzmocnić kondycję umysłową oraz pozbyć się otyłości brzusznej. Autor prezentuje najnowsze badania naukowe, a także połączenie diety śródziemnomorskiej z ketogeniczną, jako najskuteczniejszego środka odżywczego dla mózgu. Przedstawia przepisy oraz produkty superfoods gwarantujące wzrost komórek mózgowych i pozbycie się oponki oraz tłuszczu brzusznego. Odtruj zacukrzony mózg i żyj dłużej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Apetyt na życie / Katarzyna Dowbor. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2019. - 251, [4] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
“Apetyt na życie” to pełna ciepła i zwierzeń książka autorstwa Katarzyny Dowbor. Znajdź receptę na życie, które jest ciekawe także po pięćdziesiątce. “Apetyt na życie” to książka, którą przygotowała dojrzała kobieta dla innych kobiet w sile wieku. Lektura nawiązuje do ciepła domowego ogniska, a także opowiada o rozmaitych przeciwnościach losu. Autorka mówi także o poszukiwaniach szczęścia i miłości. Zdradza wiele swoich sekretów, a także wprowadza czytelnika do własnego domu. Opowiada o swoim życiu i sposobach na radzenie sobie z przeciwnościami, jakie sama wykorzystuje. Katarzyna Dowbor podpowiada, jak cieszyć się życiem po pięćdziesiątce. Uczy, by w każdym dniu znaleźć coś dobrego i przeżyć go z uśmiechem na ustach. Liczne porady równoważą się z wciągającymi opowieściami z życia celebrytki. Odbiorca będzie mógł sprawdzić, jak według Katarzyny Dowbor należy radzić sobie w trudnych sytuacjach oraz budować stabilne więzi rodzinne. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929A/Z (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy - "ku pokrzepieniu serc" - przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Burda, copyright 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Życie z chorobą Hashimoto bywa trudne. Ale jest także dobra wiadomość - może być zdecydowanie lepsze, gdy o nie zawalczysz. Kasia Dziurska. Sportsmenka i trenerka. Młoda, wysportowana i ambitna. Motywująca innych do zdrowego i aktywnego życia. W trakcie treningów do „Dancing with the Stars. Tańca z gwiazdami” czuła się fatalnie, stała się senna i apatyczna. Mimo morderczego wysiłku - przytyła. Pojawiły się dokuczliwe dolegliwości i depresyjne nastroje. Diagnoza spadła jak grom z jasnego nieba - hashimoto. Za chwilę wiadomość o kolejnej chorobie skrywającej się pod tajemniczą nazwą SIBO. Trzydziestolatce, która idzie przez życie jak burza, trudno było pogodzić się z myślą, że już nigdy nie będzie całkowicie zdrowa. Jednak po etapie buntu nadszedł etap działania. Sportsmenka znalazła doświadczoną w leczeniu hashimoto lekarkę oraz dietetyczkę, której oddała kontrolę nad swoją dietą. Przede wszystkim jednak zwolniła tempo życia. Intensywne treningi zmniejszyła do minimum, zaczęła uprawiać stretching oraz pole dance. Po kilku miesiącach poczuła znaczącą poprawę. Jestem na dobrej drodze do zdrowia - mówi Kasia Dziurska i motywuje kobiety dotknięte chorobą Hashimoto do walki o lepszą jakość życia. W książce opowiada o trudnym doświadczeniu utraty kontroli nad własnym ciałem oraz o życiu z chorobą przewlekłą. Radzi, jak zrozumieć swoje ciało i jak pomóc mu powrócić do równowagi. Nie zabrało też informacji o tym, co czuje kobieta chora na chorobę Hashimoto i co powinni wiedzieć o chorobie jej bliscy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepisy diety ketogenicznej : zdrowe, pyszne i proste dania / Bruce Fife ; [tłumaczenie Anna Jurga]. - Wydanie 4. - Białystok : Wydawnictwo Vital, 2019. - 478 stron, [16] stron tablic : fotografie ; 21 cm.
Dieta ketogeniczna wprowadza ludzkie ciało w wyjątkowo korzystny stan metaboliczny zwany ketozą, w którym podstawowe źródło paliwa dla organizmu stanowi nie glukoza a tłuszcz. Ma ona wyraźny terapeutyczny wpływ, pozwala bezpiecznie i skutecznie zrzucać zbędne kilogramy, poprawia formę psychiczną, równoważy poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Autor, badacz leczniczych właściwości kokosa i znawca zdrowego odżywiania, jest zwolennikiem diety ubogiej w cukry a bogatej w zdrowe tłuszcze. Swoje przekonania opiera na wieloletnim doświadczeniu i licznych sukcesach terapeutycznych. W tej książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników. Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy smaku. Poza sprawdzonymi recepturami, poznasz również porady i triki kulinarne, które uczynią gotowanie prostszym, a dietę znacznie przyjemniejszą. Odzyskasz energię, oduczysz się jedzenia dużych ilości cukrów i produktów wysokoprzetworzonych. Wyrobisz zdrowe nawyki, Twoje nastawienie ulegnie poprawie i będziesz bardziej odporny na wahania nastroju. W zdrowej diecie, zdrowy tłuszcz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.[Czytak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PKM (1 egz.)
Książka
W koszyku
To książka dla początkujących, jak i zaawansowanych zwolenników diety ketogenicznej i zdrowego odżywiania. Poznasz plany posiłków dostosowane do twoich konkretnych potrzeb, które mają na celu zachęcenie do utraty wagi i oczyszczanie organizmu opartej na. Dowiesz się, jak szybko schudnąć i oczyścić organizm. Odkryjesz zasady diety keto oraz podstawy gotowania zgodne z dietą ketogeniczną. To największy zbiór przepisów, planów posiłków i informacji żywieniowych, które pomogą ci zmienić styl życia na keto i przygotowywać pyszne potrawy w swojej kuchni. Może ci on towarzyszyć przez całe życie. Zapomnisz o uczuciu głodu, a przede wszystkim stracisz zbędne kilogramy. Postaw na keto.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb. Dzięki tej książce dowiesz się: - czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego, - jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości, - który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie, - w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę, - jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzycę można wyleczyć, a wszelkie towarzyszące jej schorzenia wyeliminować. Tak naprawdę większość chorych na cukrzycę może w bardzo prosty sposób całkowicie odzyskać zdrowie i ograniczyć przyjmowanie leków. Dyplomowany lekarz medycyny oraz autor bestselleru „Superodporność” prezentuje prosty plan żywieniowy umożliwiający wyeliminowanie skoków cukru, ograniczenie ilości przyjmowanej insuliny lub nawet całkowite jej odstawienie, uzyskanie prawidłowej wagi ciała, wydłużenie długości życia oraz uniknięcie problemów zdrowotnych. Jest on skuteczny zarówno w przypadku cukrzycy typu 1 jak i typu 2. Dowodzi tego ponad dziesięć tysięcy pacjentów doktora Fuhrmana wyleczonych w przeciągu jego dwudziestoletniej praktyki lekarskiej. Nastał kres cukrzycy! [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia z łąk i lasów / Monika Gajewska-Okonek. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2022. - 191, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Inwałd
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna uczta smaków / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 231, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Urozmaicona dieta jest ważna dla każdego, szczególnie dla alergika. Konieczność wyeliminowania niektórych produktów z diety powoduje, że z braku pomysłu sięgamy ciągle po to samo i popadamy we własną pułapkę, uczulając się na te produkty, które do tej pory mogliśmy jeść bez ograniczeń. Im częściej spożywamy określony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm zacznie się przed nim bronić. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków w diecie alergika. Książka daje gotowe pomysły na codzienne jadłospisy skomponowane według zasad diety rotacyjnej. Zamieszczone przepisy nie zawierają podstawowych alergenów, takich jak mleko i produkty mleczne, gluten, miód, seler, soja i orzechy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze - dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów - co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Roczyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PKM (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej